Zielone herbaty Azji

Zielone herbaty Azji

Zielone herbaty Azji

Azja to swoisty potentat na rynku zielonych herbat. W tym regionie produkuje się je na skalę masową, a jednocześnie jakość pozostaje na tyle wysoka, że herbaty cieszą się uznaniem wśród koneserów trunków. Łatwo przekonacie się, że każdy znajdzie coś dla siebie.

W Azji, będącej głównym światowym producentem herbaty, produkuje się rocznie około 6,6 miliona ton herbaty (stan na 2023 rok), z czego znaczną część stanowi zielona herbata. Chiny i Japonia dominują w tym segmencie.

Chiny produkują około 3,3 miliona ton herbaty rocznie, co stanowi ponad 50% światowej produkcji herbaty. Zielona herbata odpowiada za blisko 58% produkcji, czyli około 1,9 miliona ton rocznie. To sprawia, że Chiny są największym światowym producentem zielonej herbaty, mają około 30% udziałów w rynku światowym.

Japonia zaś produkuje około 100 tysięcy ton herbaty rocznie, z czego prawie całość to zielona herbata. Japońska produkcja skupia się na wysokiej jakości herbatach. W ten sposób rekompensuje sobie niewielki udział w światowych rynkach.

Japońskie zielone herbaty

Japonia stara się stawiać na produkty premium. Jedną z najbardziej popularnych herbat tego regionu jest matcha, której wariacje upowszechniły się między innymi w Ameryce. Oryginalna matcha cieszy się jednak znacznie większą renomą.

  • Sencha: najpopularniejsza japońska zielona herbata, o delikatnym, lekko trawiastym smaku.
  • Gyokuro: tę herbatę uprawia się w zacienionych miejscach, co skutkuje słodkim smakiem.
  • Matcha: herbata w postaci proszku, używana w tradycyjnej ceremonii herbacianej, charakteryzuje się intensywnym smakiem i kremową konsystencją.
  • Genmaicha: mieszanka zielonej herbaty (najczęściej sencha) z prażonym ryżem, o orzechowym smaku.
  • Hojicha: prażona zielona herbata o łagodnym, orzechowym smaku i niskiej zawartości kofeiny.
  • Kukicha: Herbata wytwarzana z łodyg, gałązek i liści, o delikatnym, słodkawym smaku.

Chińskie zielone herbaty

  • Longjing (Smocza Studnia): jedna z najsłynniejszych zielonych herbat, produkowana z płaskich liści. Ma orzechowy smak.
  • Bi Luo Chun: herbata z drobnych, spiralnych liściach, charakteryzująca się kwiatowym aromatem i słodkim smakiem.
  • Huangshan Maofeng: herbata z regionu Huangshan, z puszystych liści. Jej smak oraz aromat są delikatne.
  • Liu’an Guapian: herbata z pojedynczych liści, o łagodnym i lekko słodkawym smaku.
  • Gunpowder: herbata z liściach zwiniętych w małe kulki, o mocniejszym smaku. Nazwa jest pochodną wyglądu herbaty

Inne zielone herbaty w Azji

Chociaż Japonia i Chiny dominują na rynku, to inne kraje azjatyckie również wyspecjalizowały się w produkcji zielonych herbat. Dostępne są między innymi:

  • Koreańska nokcha: ma lekko orzechowy smak
  • Zielone herbaty z Indii (np. Darjeeling Green): delikatny smak, nuta kwiatowa
  • Herbaty z Wietnamu i Sri Lanki: nieco bardziej wyraziste, zarówno pod względem smaku, jak i aromatu

Jak widać, odmian zielonych herbat jest mnóstwo, a każda z nich ma swoje unikalne właściwości. Dzięki temu łatwo wybrać coś dla siebie i zrelaksować się w domowym zaciszu. Przy okazji parzenia herbaty możecie sprawdzić wyniki swojej ulubionej drużyny na portalu bet.pl.