Poznaj nasze produkty: Triphala Himalaya Herbals
Co warto wiedzieć o Triphala Himalaya Herbals?
Triphala to idealne rozwiązanie dla osób, które borykają się z uciążliwymi dolegliwościami źle funkcjonującego układu pokarmowego. Właściwości trzech indyjskich owoców są nieocenione w leczeniu zaburzeń trawiennych. Składniki te tworzą idealną ziołową mieszankę oczyszczającą. To skuteczne zioła na jelita drażliwe, coraz popularniejsze schorzenie w dzisiejszych czasach, również biegunki, wzdęcia, zaburzenia trawienia, czyli zmora współczesnego zestresowanego człowieka. Wspomóż swój organizm i poczuj moc jaką dają zioła ajurwedyjskie.
Potrójna moc natury
Triphala posiada trzy podstawowe dobroczynne składniki:
Owoce Amalaki czyli indyjski agrest. Amla to niezwykłe indyjskie drzewo, którego każda część (korzeń, kora, liście, kwiaty, owoce) wykorzystywana jest do leczniczych i pielęgnacyjnych mieszanek ziołowych. Owoc tej rośliny jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów oraz witaminy C (20 razy więcej niż w cytrynie).
Zawarte w Amli taniny (naturalnie tworzony roślinny związek chemiczny o właściwościach odkażających oraz antyoksydacyjnych), powodują, że witamina C w takiej postaci jest odporna na wysokie temperatury i nie ulega degradacji przy długim przechowywaniu. Owoce amalaki mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej stosowane są na wiele dolegliwości oraz w kosmetyce, przez wielu uznawane za środek długowieczności.
Owoce Haritaki (Harada), czyli migdałecznik chebułowiec. Hiritaki to drzewo bardzo często stosowane w praktykach ajurwedyjskich, gdyż ma wysoką wartość prozdrowotną. Harada to bogate źródło tanin, aminokwasów i fruktozy. Zawierają składniki wykazujące działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze. Owoce hiritaki wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza procesy trawienne i pracę jelit, są naturalnym środkiem przeczyszczającym (dzięki zawartości tanin).
Bibhitaki (Beheda) to owoc Terminalia bellirica. Często stosowany jako składnik leczniczych mieszanek w Ajurwedzie. Ma nieocenione właściwości odżywcze i oczyszczające, często wykorzystywane w zabiegach pielęgnacyjnych ciała oraz w kosmetyce. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Hindusi wykorzystują olej z bibhitaki do przygotowywania codziennych posiłków, co pomaga w regulowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Beheda ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie płuc, serca i wątroby.
Nazwy łacińskie: Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Emblica officinalis
Sanskryt: Triphala (Vibhitaki, Haritaki and Amalaki)
Działanie Triphala Himalaya Herbals
Połączenie trzech dobroczynnych owoców to Triphala o bardzo szerokim spektrum działania:
- oczyszcza oragnizm z toksyn i ułatwia wchłaniania substancji odżywczych,
- wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego,
- działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
- pomaga w leczeniu chorób i dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza tych, które są konsekwencją nieprawidłowego trawienia: zaparcia, uporczywe biegunki, kurczowe bóle jelit, wzdęcia, zgaga,
- wspomaga leczenie stanów zapalnych w jelitach, jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba uchyłkowa jelit,
- wspomaga regenerację uszkodzeń błony śluzowej przy stanach zapalnych oraz infekcjach,
- wspiera układ odpornościowy i jest stosowany w profilaktyce chorób układu pokarmowego,
- stosowany z racjonalną dietą i ćwiczeniami pomaga w walce z nadwagą i otyłością,
- pomaga w leczeniu anemii,
- reguluje poziom cholesterolu w organizmie, obniża poziom szkodliwego cholesterolu, co pomaga obniżyć podwyższone ciśnienie,
- opóźnia procesy starzenia.
Wskazania stosowania Triphala
- uciążliwe zaburzenia funkcji trawiennych: zaparcia, uporczywe biegunki, wzdęcia, zgaga, nadęty brzuch, mdłości, niestrawność,
- zespół jelita drażliwego,
- uchyłkowatość jelita grubego,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego
- hemoroidy,
- nadciśnienie tętnicze,
- podwyższony szkodliwy cholesterol,
- anemia,
- nadwaga i otyłość,
- ogólne osłabienie organizmu, w tym bóle mięśni i stawów.