Poznaj nasze produkty: Triphala Himalaya Herbals

Poznaj nasze produkty: Triphala Himalaya Herbals

Co warto wiedzieć o Triphala Himalaya Herbals?

Triphala to idealne rozwiązanie dla osób, które borykają się z uciążliwymi dolegliwościami źle funkcjonującego układu pokarmowego. Właściwości trzech indyjskich owoców są nieocenione w leczeniu zaburzeń trawiennych. Składniki te tworzą idealną ziołową mieszankę oczyszczającą. To skuteczne zioła na jelita drażliwe, coraz popularniejsze schorzenie w dzisiejszych czasach, również biegunki, wzdęcia, zaburzenia trawienia, czyli zmora współczesnego zestresowanego człowieka. Wspomóż swój organizm i poczuj moc jaką dają zioła ajurwedyjskie

Potrójna moc natury

Triphala posiada trzy podstawowe dobroczynne składniki:

Owoce Amalaki czyli indyjski agrest. Amla to niezwykłe indyjskie drzewo, którego każda część (korzeń, kora, liście, kwiaty, owoce) wykorzystywana jest do leczniczych i pielęgnacyjnych mieszanek ziołowych. Owoc tej rośliny jest bogatym źródłem antyoksydantów, flawonoidów, karotenów oraz witaminy C (20 razy więcej niż w cytrynie).  

Zawarte w Amli taniny (naturalnie tworzony roślinny związek chemiczny o właściwościach odkażających oraz antyoksydacyjnych), powodują, że witamina C w takiej postaci jest odporna na wysokie temperatury i nie ulega degradacji przy długim przechowywaniu. Owoce amalaki mają bardzo szerokie zastosowanie w medycynie naturalnej stosowane są na wiele dolegliwości oraz w kosmetyce, przez wielu uznawane za środek długowieczności.

Owoce Haritaki (Harada), czyli migdałecznik chebułowiec. Hiritaki to drzewo bardzo często stosowane w praktykach ajurwedyjskich, gdyż ma wysoką wartość prozdrowotną. Harada to bogate źródło tanin, aminokwasów i fruktozy. Zawierają składniki wykazujące działanie antybakteryjne, antywirusowe, przeciwgrzybicze. Owoce hiritaki wspomagają funkcjonowanie układu pokarmowego, zwłaszcza procesy trawienne i pracę jelit, są naturalnym środkiem przeczyszczającym (dzięki zawartości tanin).

Bibhitaki (Beheda) to owoc Terminalia bellirica. Często stosowany jako składnik leczniczych mieszanek w Ajurwedzie. Ma nieocenione właściwości odżywcze i oczyszczające, często wykorzystywane w zabiegach pielęgnacyjnych ciała oraz w kosmetyce. Zawiera 35% olejów i 45% białek. Hindusi wykorzystują olej z bibhitaki do przygotowywania codziennych posiłków, co pomaga w regulowaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Beheda ma dobroczynny wpływ na funkcjonowanie płuc, serca i wątroby.

Nazwy łacińskie: Terminalia bellirica, Terminalia chebula, Emblica officinalis

Sanskryt: Triphala (Vibhitaki, Haritaki and Amalaki)

Działanie Triphala Himalaya Herbals

Połączenie trzech dobroczynnych owoców to Triphala o bardzo szerokim spektrum działania:

  • oczyszcza oragnizm z toksyn i ułatwia wchłaniania substancji odżywczych,
  • wspomaga funkcjonowanie układu pokarmowego,
  • działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie,
  • pomaga w leczeniu chorób i dolegliwości układu pokarmowego, zwłaszcza tych, które są konsekwencją nieprawidłowego trawienia: zaparcia, uporczywe biegunki, kurczowe bóle jelit, wzdęcia, zgaga,
  • wspomaga leczenie stanów zapalnych w jelitach, jak zespół jelita drażliwego, wrzodziejące zapalenie jelita grubego, choroba uchyłkowa jelit,
  • wspomaga regenerację uszkodzeń błony śluzowej przy stanach zapalnych oraz infekcjach,
  • wspiera układ odpornościowy i jest stosowany w profilaktyce chorób układu pokarmowego,
  • stosowany z racjonalną dietą i ćwiczeniami pomaga w walce z nadwagą i otyłością,
  • pomaga w leczeniu anemii,
  • reguluje poziom cholesterolu w organizmie, obniża poziom szkodliwego cholesterolu, co pomaga obniżyć podwyższone ciśnienie,
  • opóźnia procesy starzenia.

   Wskazania stosowania Triphala

  • uciążliwe zaburzenia funkcji trawiennych: zaparcia, uporczywe biegunki, wzdęcia, zgaga, nadęty brzuch, mdłości, niestrawność,
  • zespół jelita drażliwego,
  • uchyłkowatość jelita grubego,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego
  • hemoroidy,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • podwyższony szkodliwy cholesterol,
  • anemia,
  • nadwaga i otyłość,
  • ogólne osłabienie organizmu, w tym bóle mięśni i stawów.