W jaki sposób obniżyć poziom cholesterolu?
Plan na zdrowie w kilku krokach.
Dieta stosowana w walce z cholesterolem musi być zdrowa i różnorodna. Istotne są stałe nawyki żywieniowe, a nie chwilowe zmiany. Miedź, selen, potas oraz magnez zdecydowanie służą naszemu sercu. Ponadto dobroczynny wpływ mają tłuszcze omega-3 występujące
w dużych ilościach w rybach oraz antyoksydanty obecne w warzywach i owocach.
1. Dieta antycholesterolowa, a spożywane tłuszcze
Zaznaczyć trzeba, że tłuszcze są ważne i bardzo potrzebne. Stanowią istotne źródło energii są także materiałem budulcowym. Tłuszcze wspomagają układ odpornościowy, dzięki nim możliwe jest przenikanie do wnętrza organizmu takich witamin jak: A, D, E, K. Ich brak natomiast przyczynia się do wzrostu tzw. złego cholesterolu (LDL) oraz spadku dobrego (HDL). Są tłuszcze, które stanowią pomoc przy leczeniu nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy.
Najważniejsze jest zachowanie odpowiednich proporcji przy spożywaniu tłuszczy różnego rodzaju. Generalnie, powinny one być źródłem ponad 30% dziennej dawki kalorii. Kwasy tłuszczowe jednonienasycone obecne w oliwie z oliwek oraz w oleju rzepakowym mają własności ochronne dla organizmu przy chorobie niedokrwiennej serca i miażdżycy tętnic. Najprawdopodobniej przyczyniają się do podniesienia dobrego cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają możliwość wystąpienia nadciśnienia tętniczego.
2. Tłuszcze typu omega-3
Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Stanowią one ważną ochronę dla serca dlatego też, dieta podjęta w celu walki z cholesterolem musi je zawierać. Kwasy
omega-3 obniżają poziom trójglicerydów oraz całkowity poziom cholesterolu w organizmie. Obecne są w tłustych rybach morskich takich jak tuńczyk, łosoś, halibut, czy śledzie. Powinno się spożywać przynajmniej dwie porcje ryb w tygodniu, najlepiej zaś każdego dnia zjeść
ok. 100 g ryby. Wielonienasycone tłuszcze przestały się cieszyć popularnością, gdy odkryto, że zmniejszają poziom również dobrego cholesterolu. Nie powinno to jednak oznaczać całkowitego wyeliminowana ich z diety. Kwasy omega-3 znaleźć można także w olejach kukurydzianych, słonecznikowych, sojowych oraz zielonych warzywach, a w tym w kapuście włoskiej i szpinaku.
Szczególnie niebezpieczne są kwasy tłuszczowe, które znajdują się w chipsach i słodyczach, tych kupionych w sklepie. To one podnoszą poziom złego cholesterolu, obniżając ten dobry. Dlatego właśnie dieta antycholesterolowa minimalizuje ilość spożywanych kwasów tłuszczowych nasyconych, czyli tych o zwierzęcym pochodzeniu.
3. Przyprawy
W walce z cholesterolem najlepiej jest całkowicie wyeliminować z diety sól oraz wszelkie tłuste dodatki typu majonez. Można z powodzeniem zastąpić je ziołami, zaś jogurty naturalny lub kefiry mogą stanowić zastępstwo dla majonezów czy śmietany. W prawidłowej diecie trzeba pamiętać o czosnku. Należy dodawać go do potraw ponieważ oczyszcza żyły
z cholesterolu. W Japonii powodzeniem cieszy się grzyb jadalny tzw. shiitake. Dzięki swoim zdrowotnym właściwościom (eritadeninie ? aktywny składnik) ma pozytywny wpływ na cholesterol. Niestety w naszym kraju trudno jest go spotkać.
4. Wolne rodniki
W diecie antycholesterolowej trzeba uwzględnić wolne rodniki. Zbyt duża ich ilość
w organizmie może być niebezpieczna. Przyspieszają starzenie się organizmu, doprowadzają do chorób serca, wątroby, a nawet nowotworów. Ich szkodliwe działanie powstrzymać mogą antyoksydanty. Związki te swoje źródło mają w olejach roślinnych, cytrusach, zbożach oraz czerwonych, pomarańczowych i zielonych warzywach. Znajdują się także w aronii, porzeczce i bazylii.